Tojás tárolása

március 5th, 20120 Comments »

Az itt elmondottak a szokásos tyúktojásra vonatkoznak, más tojásoknál eltérések lehetnek, vannak jobban tárolható és romlékonyabb tojások is, de a tyúktojásra mondottak irányadók, jobbhíján követhetők.

A friss tojás hűtőben hónapokig gond nélkül tárolható. A tojás megfelelő módon akár fagyasztható is.

A friss tojás tárolására a tojástartó papírdobozok megfelelők. Javasolt tárolási hőmérséklet sokak szerint 5-12 C, bár az 5 °C alatt méginkább hosszabb ideig áll el a tojás, sőt mínusz 1,5 °C-on (melyet házi körülmények között nemigen tudunk stabilan hosszantartóan biztosítani) tartható el legtovább a tojás (ez alatti hőmérsékleten megfagy, valójában már ez a fehérje fagypontja alatti hőmérséklet, minusz 1,5 °C-on a tojás túlhűlt állapotban van).

Az egész tojás pasztörözhető, ekkor jobban tárolható. Pasztörözni önmagában a tojásfehérjét és a sárgáját is lehet, sőt a sárgáját 2-3 fokkal magasabb hőmérsekleten is.

A tojássárgáját 24 óráig gond nélkül tárolhatjuk hűtőben, a fehérjét nyersen 6-12 óránál tovább ne tároljuk, még készítményekben sem. Pasztörözött tojás fehérjéje és sárgájája, illetve ilyet nyersen tartalmazó ételek sokkal tovább is eltarthatók.

A főtt tojás szintén nagyon jól bírja a tárolást, még hűtés nélkül is, de hűtőben hetekig, talán hónapokig is tárolható gond nélkül.

Romlásnak indult tojással manapság ritkán találkozunk; ha megfelelők a termelési körülmények, gondosan járnak el attól kezdve, hogy a tojó megtojja a tojást addig, amíg a vásárlóhoz eljut, a vásárló gondosan hűtve tárolja a tojást, akkor romlásnak indult vagy megzápult tojás nem fordul elő. Jobb helyeken a tojóállományt, körülményeket gondosan ellenőrzik, a tojókat csak bizonyos korig tartják, akkor a Salmonella fertőzött tojások is ritkák. Valójában ma a kereskedelemben kapható tojások igen kis része fertőzött, illetve tartalmaz ártalmas számú kórokozót.

A romlásnak induló, illetve a megzápult tojás felismerhető feltörés nélkül, de ha egyesével ütjük fel a tojásokat, akkor elkerülhetjük, hogy véletlenül egy rossz tojás elrontsa az összes addig feltört tojásunkat. Zápnak egyébként azt a megromlott tojást nevezzük, amely felütve büdös, kénhidrogén szagot áraszt (a kénhidrogént pedig úgy szokták jellemezni, hogy büdös záptojásszagú gáz :-) .

« Tanácsok tojás beszerzéséhez
A tojás alkotórészei »

Categorized Under

Tojások

About hozzavalokadmin

» has written 13 posts

No Comments


Üdvözöljük

Üdvözöljük weboldalunkon, köszöntő szöveg.

Archívum

DÁTUM:

Tartalom

Kulcsszavak